Kakaó
A csokoládék többsége 30 % kakaót tartalmaz, de a jó minőségű csokoládé kakaótartalma 50-70 %. Az étcsokoládé számos vizsgálat szerint jelentős kedvező hatás fejt ki a vér antioxidáns szintjére, ezáltal szervezetünk egészségére.
A csokoládé elűzi a fáradtságot, csökkenti az anginás fájdalmat, csillapítja a köhögést, ajánlott hasmenés ellen, és afrozidiákumként is. Kezeltek vele lázat, görcsrohamokat, bőrkiütést és köszvényt is. Rendszeres fogyasztása szívvédő hatású, azaz csökkenti a vérnyomást, gátolja a túlzott véralvadást, növeli a szervek véráramlását, gátolja egyes gyulladásos folyamatokat.
Jellege és fajtája szerint 100 gramm csokoládé energiatartalma 500-575 kcal, 2-9 g fehérjét, 32-46 g zsírt, 41-57 g szénhidrátot tartalmaz. Jelentős a kalcium-, magnézium-, foszfor-, kálium-, réz- és vastartalma. A kakaóvaj, illetve a csokoládé fogyasztását követően nem emelkedik meg a vér koleszterinszintje, annak ellenére, hogy a csokoládéban lévő kakaóvaj a telítetlen olajsav mellett, telített sztearinsavat és palmitinsavat is tartalmaz.
A csokoládéfogyasztás aranyszabályai:
- Mindig jó minőségű terméket válasszunk!
- Minél magasabb a kakaótartalom, annál értékesebb a csokoládé.
- Ne a fő étkezések vagy gyümölcsök és zöldségek helyett, hanem hetente 2-3 alkalommal, étkezések után, desszertként, kis mennyiséget, 25-30 grammot fogyasszunk.
- A közel egyharmad tábla csoki 150-170 kcal plusz többletenergia-bevitelt jelent, amely kiegyensúlyozott étrend mellett fél-egy órás intenzív testmozgással kompenzálható.
A kakaóvaj zsírsavösszetételének köszönhető, hogy szobahőmérsékleten szilárd, de a szájban kellemesen megolvad. A tápanyagok mellett egyéb növényi hatóanyagok,flavovoidok is hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez, például a procianidinok. Ide tartozik a katechin és epikatechin, amelyek kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére, lekötik a károsító szabad gyököket, illetve gátolják képződésüket, továbbá immunszabályozó hatásúak, csökkentik az egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát és lassítják az öregedési folyamatokat. A fekete csokoládé grammonként számított polifenoltartalma nagyobb, mint a boré vagy a zöld teáé.
Könnyen felszívódó szénhidráttartalma révén gyors energiaforrást jelent állóképességi sportok, hegymászás, nagyobb túrák, illetve tanulás idején. Fokozza az endorfinok termelődését, kiváló hangulatjavító. Menstruáció idején jelentős magnéziumtartalmának köszönhetően csillapítja a görcsöket. Csekély koffeintartalma miatt enyhe élénkítő hatású. Jelentős teobromintartalma köhögéscsillapító és serkenti a zsírégető folyamatokat, ezért szívesen keverik fogyasztó- és zsírégető krémekhez. Bőrvédő hatását igazolja, hogy az ultraibolya fény okozta bőrpír 15-25 %-kal csökken.
Napi 100 gramm sötét csokoládé a vérnyomást olyan mértékben csökkenti, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21%-kal lesz alacsonyabb.
A flavonokban gazdag, sötét csokoládé hatására az erek belső felszínének sejtjei több értágító anyagot termeltek, ezért mérséklődött a vérnyomás.